Aluevaaleissa

Lähdin sitten mukaan tähän aluevaaliprojektiin ja perustelen hiukan miksi. Kun pyydettiin mukaan, mietin viikon verran, mitä annettavaa minulla on aluevaaleissa ja lopulta päätin sitten kantaa korteni kekoon ja laittaa naamani ja helpon numeroni 345 näkyviin.

Nyt hiukan pidempi selostus…
Minua huolettaa hyvinvointialueiden tiukka rahoitus, kun mukana on kaksi suurta kokonaisuutta sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi (yksi soten tavoite on hillitä kustannusten kasvua). Näiden suurten kokonaisuuksien alle kuuluu pienempiä, mutta tärkeitä toimintoja. Näistä esimerkkinä mm. ikääntymisen aiheuttamat haasteet (sote-uudistuksen tavoite) ja oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut, jotka on mainittu yhdyspintana kuntien järjestämän koulun ja hyvinvointialueen välillä. Kummankin hoitoon uudistuksessa on turvattava tarvittavat resurssit.
Koulun/oppilaitoksen ja sote-puolen kiinteää yhteistyötä tarvitaan yhä enemmän nuorten tukemiseksi. Oppilasta ja opiskelijaa koskeva onnistunut viranomaisyhteistyön, kuten opiskeluun liittyvän olennaisen tiedon jakaminen soten ja koulun välillä, tulee toimia jatkossakin kuin parhaimmillaan ennen sote-uudistusta. Riittämättömässä viranomaisyhteistyössä sijaiskärsijöiksi jäävät aina nuoret. Kuraattorien, koulupsykologien ja esim. mahdollisten koulunuorisotyöntekijöiden (nuorisotyö kunnan vastuulla toisin kuin esim. kuraattoritoiminta) työpaikka kuuluu olla nuorten tavoitettavissa oppilaitoksen sisällä.
Vaikka olenkin jo eläkkeellä, koen olevani sielultani vieläkin opinto-ohjaaja ja siksi kannan nimikettä edelleen mukanani. Seuraankin aktiivisesti koulutuksen- ja työllisyyden kehitystä niin sosiaali- ja terveysalalla kuin yleisesti.
Tällä hetkellä pohditaan, kuinka saada sote-alalle työvoimaa lisää. Työpaineet, kiire ja matala palkkataso verrattuna esim. teknisen alan töihin ovat mm. vähentäneet hakijoita alalle. Kun työnteosta saadaan kannustava ja siinä viihdytään, on mahdollista saada taas hakijoita alalle. Lisäksi AMK-koulutukseen tulisi ottaa mukaan oppisopimusmalli, kuten ammatillisella puolella jo on. Tämä voisi lisätä myös alalle pääsyä.
Tässä muutama syy, miksi läksin vielä kerran mukaan mukaan ehdokkaaksi 😊.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on