Menestys, mitä ihmettä se on

Juttelin taannoin sukulaispoikani kanssa. Jotenkin juttu meni myös menestykseen. Tuumin, että ei menestys voi olla vain rahassa mitattavaa, niin kuin usein ajatellaan.

Asia jäi sitten pyörimään päähäni ja ajattelin, että pitänee pohtia sitä vielä lisää.

Aloitan pohdinnan nyt ”syvästä päästä”. Jotkut saattavat vielä muistaa 10 käskyä. Siellä neljännessä käskyssä kirjoitetaan: Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että saisit elää kauan ja menestyisit. Menestyksestä mainitaan sittemmin Isossa Kirjassa, että joku henkilö menestyi hyvin tai menestyi kaikissa toimissaan.

Mielenkiintoista on, että kun googlettaa menestys-sanalla, niin yhden nettisivun ensimmäisenä kuvana on kukas muu, kuin Kimi Räikkönen menestyjän kuvana. Toisaalla samalla sivustolla kuitenkin (onneksi) esitetään menestystä myös sisäisenä näkökulmana. Siis koetko itse menestyneesi jollakin alueella elämässäsi, vaikka se ei näy ulkoisesti eikä taloudellisestikaan. Richard Bransonin mukaan todellista menestystä pitäisin mitata sillä, kuinka onnellinen olet.
Suomi on taas saavuttanut mainetta onnellisimpana maana maailmassa. Edellä mainitun määritelmän mukaan maassamme on siis paljon menestyneitä (onnellisia) ihmisiä, vaikka mm. lehtien lyhyet-palstoilla ja ruokajonoissa se ei valitettavasti siltä näytä.

Olen itse miettinyt, että menestys voisi olla jotakin sellaista, että kaikki on periaatteessa ihan hyvin. Et ehkä pääse ulkomaanmatkoille joka vuosi (ehkä et ollenkaan), ajat käytettyä autoa, mutta hyväksyt itsesi sellaisena, kuin olet ja olet tyytyväinen elämääsi niillä resursseilla, joita sinulla on. Tiedät myös, että olet yrittänyt tehdä parhaasi.
Jos palaan tuonne alun ”syvään päähän”, niin siellä mainittiin, että joku menestyi hyvin tai menestyi kaikissa toimissaan. Nuo toimet voivat olla elämänlaatuun liittyviä, sosiaalisia ym. taitoja, työssä selviämistä ja joillakin myös taloudellista osaamista. Ja olen vahvasti samaa mieltä myös, että kunnioitus vanhempaa kohtaan tuo lisäarvoa elämäämme.

Jos katsotaan ulospäin näkyvään, niin vertailu itsen ja toisen menestymiseen ei tuota hyvää tulosta, sillä maailma ei pyörisi, jos kaikki tekisivät vain yhtä työtä. Jokainenhan on valinnut työnsä pääosin oman yksilöllisen kiinnostuksensa mukaan. Joku tekee töitä kaupassa, että saadaan tehdä ruokaostoksia. Joku taas hoitaa ihmisiä sairaalassa tai hoitolaitoksissa. Joku rakentaa koneita, taloja ja joku toimii pienenä tai isona yrittäjänä - myös työllistäjänä. Kaikki ovat tarpeellisia ja yhtä arvokkaita, vaikka tuloerot eri ammattien välillä ovatkin aika lailla tiedossa.

Tähän loppuun kuviteltu kertomus.
Kuvittele, että olet merellä ja tulee myrsky. Vene hajoaa ja teet lautan. Aikaa kuluu pitkästi ja pääset viimein rantaan. Rannalla on kirkko. Ajattelet mennä kirkkoon ja kertoa papille, että olet pelastunut.
Kun menet kirkkoon, niin näet, että siellä on hautajaiset. Yllättäen huomaat, että hautajaisissa puhutaankin sinusta. Lähimmät, ystäväsi ja mahdollinen työnantajasikin ovat paikalla.
Mieti, mitä haluat mitä sinusta kerrottaisiin.

”Jos harkitset huolellisesti mitä haluat sinusta sanottavan hautajaisissasi, olet löytänyt oman määritelmäsi menestykselle.” Richard R. Covey

Tällaista tänään...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit