Unelmieni ajankaari


Minun unelmissani juuri maailmaamme saapuneet pikkuiset köllöttelevät turvallisesti hoitavissa syleissä. Isommat lapset leikkivät huolettomina omissa puuhissaan kesän auringossa tai talven hangilla pihoilla ja metsiköissä. Metsistä ja talojen seinistä kaikuva lasten ilo ja nauru saa aikuisten suut hymyilemään ja rentous leviää koko kehoon.

Minun unelmissani kouluikäiset ja nuoret elävät hyvillä mielin koulu- ja vapaa-aikaansa. Kouluissa kaikki saavat olla osallisena koulun kulussa ja jokaisella on joku kaveri, ketään ei jätetä yksin. Ketään ei myöskään kiusata, sillä kiusaajatkin ovat oppineet jo elämäntaitoja ja toisen kunnioittamista. Kaikilla on turvallinen olo olla oma itsensä.

Minun unelmissani jokainen on löytänyt oman paikkansa tässä yhteiskunnassa. Opiskelupaikka on turvattu niille, jotka haluavat päästä alalle, jonne ovat ehkä haaveilleet nuoruusvuosien aikana. Heitä autetaan, ohjataan ja tuetaan kohti tulevaisuutta ja itsenäistä elämää. Ajallaan saamme rinnallemme rohkeita ja vastuun tuntevia tuoreilla ajatuksilla varustettuja nuoria aikuisia.

Minun unelmissani työikäisillä on työtä, eikä kenenkään tarvitse huolehtia onko jokaiselle päivälle ruokaa syödä. Työssä viihdytään ja jaksetaan, sillä vain itseään ajattelevat työntekijätkin ovat ymmärtäneet, että yhteen hiileen puhaltaminen on kaikkien parhaaksi. Yhteisöllisyyden myötä missään ei ole enää työpaikkaa, jossa kaikki työ kaatuisi vain muutaman harteille. Myönteinen kehu on osa työpäivää ja vaikeistakin asioista osataan keskustella rakentavasti. Työssä saa ohjausta, uusia asioita opetellaan yhdessä ja annetaan tukea työkavereille.

Minun unelmissani kaikilla on oma koti ja kodeissa on toisiaan kunnioittava ilmapiiri. Lapset kasvavat ja imevät mallia aikuisten luonnollisesta keskinäisestä yhteydestä. Nuoria kannustetaan, ohjataan elämään ja heille on annettu rajat, jotka luovat turvallisuutta. Kenenkään ei tarvitse pelätä omassa kodissaan, sillä ihmiset ovat oppineet jotakin elämästä, rakkaudesta ja yhteisyydestä.

Minun unelmissani työuran lopettaneet voivat rentoutua työvuosien lähdöistä. Jotkut voivat jatkaa vielä työtä, mutta jokaisella on oikeus olla juuri niin aktiivinen, kuin haluaa. Ihmiset ovat oppineet liikunnan tärkeyden ja pysyvät siksi virkeinä ikääntyneinä nuorina. Unelmissani eläkeläisten eläke on sellainen, että se riittää hyvään elämään ja toimeentuloon.

Minun unelmissani on arvokas vanhuus. Jo ikääntynyt vanhus saa asua kotonaan hyvien ammattilaisten tuen avulla tai turvallisessa ympäristössä muiden kanssa. Hänestä pidetään hyvää huolta ja hän saa virikkeitä sekä ulkoilua päiviinsä. Elämän päivät soljuvat päivä toisensa jälkeen rauhallisesti ja leppoisasti omien lähimpien ja ammattinsa osaavien hoitajien rinnalla.

Minun unelmieni ajankaari on kehdosta aina siihen saakka, kun on aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on