Mistä tunnet sä ystävän

Onhan tämä ihan hassua. Kun ihmisen pitäisi nukkua yöllä, niin yhtäkkiä huomaa heränneensä johonkin ajatukseen.

Viime yönä päähäni nousi yllättäen Mistä tunnet sä ystävän -laulu. Tämä tuttu ja paljon kommentoitu laulu on yksi ehdoton helmi ulkomaisista sanoista suomennettujen laulujen joukossa. Ystävyys on tapetilla yleensä enemmän ystävänpäivän aikana, mutta kuitenkin se kuuluu jokaiseen päivään ja siksi ajattelin kirjoittaa siitä jotakin.

Monet meistä kuulumme erilaisiin ryhmiin, joissa näemme ihmisiä ja saamme kavereita. Tutustumme toisiimmekin ja jaammekin asioita, mutta läheinen ystävyys menee vielä tätä syvemmälle.

Kaikilla meistä ei ole edellä mainittua ryhmää tai kaveriporukkaa ja usein ihminen voi jäädä tällaisessa tilanteessa aika yksinäiseksi. Yhden kaveriporukkani jäsen tapasi uimahallin saunan lauteilla miehen, joka kysyi häneltä porukastamme, jota hän oli seurannut, kun kokoonnuimme ennen koronaa melko säännöllisesti uimahallilla. Siinä keskustellessa mies totesi, että hän on kateellinen teille, sillä hänellä ei ole mitään porukkaa, johon kuuluisi. 
Valitettavan monet ovat vielä tätäkin miestä yksinäisempiä ja kokemamme korona-aika on vaan lisännyt ihmisten eristäytymistä yksinäisyyteen. 

Mistä tunnen oikean ystäväni?
Olen itse kokenut aikoja, kuten monet meistä, jolloin oikeastaan mikään ei mene kuin Trömsöössä. Olen kiitollinen, että minulla oli elämäni vaikeimpina aikoina jo ystävä, jolle sain soittaa ja purkaa huoliani, kun silloin paineiden keskellä tulevaisuus näytti epävarmalta ilman mahdollisuutta selviytyä eteenpäin. Se soittoni oli kuitenkin ensimmäinen pieni askel kohti henkistä vapautumista tilanteesta. Tämä ystävyytemme on jatkunut jo yli 40 vuotta.
Toivottavasti sinullakin on joku henkilö, jolle voit soittaa aina, kun tarvitset kuuntelijaa tai tukea.

Ystävyys näkyy myös elämämme erilaisissa tilanteissa. Niin minä, kuin toivottavasti sinäkin olet kohdannut ihmisen, jonka ystävyys on juuri siinä tilanteessa ollut merkittävä. On ollut joku, joka on kuunnellut huoltamme ja tukenut oman itsenään. Ystävyys ei ole sidottu vain tuohon tilanteeseen vaan se jatkuu yleensä tästä eteenkin päin. On hienoa, että ystäviä löytyy erilaista paikoista juuri silloin, kun tarvitsemme heitä.

Yksi hieno ystävyyden muoto tulee esiin parisuhteessa. Parisuhteeseen kuuluu rakkauden lisäksi kumppanuutta, joka on myös läheistä ystävyyttä puolison kanssa. Monet sanovat (kuten mekin vaimoni kanssa), että paras ystäväni on juuri se toinen parisuhteen puolikas. Ja kahdesta puolikkaastahan muodostuu parhaimmillaan yksi luja ystävyyden ja rakkauden side.

Ja vielä, ystävyyteen kuuluu ehdoton luottamus. Voin jakaa asioitani tai huoliani ja kysyä neuvoa tietäen, että asiani eivät mene toisten kuultaviksi. Tiedän myös, että ystävä ei jätä yksin, vaan on aina valmis kuuntelemaan.

”Olen kateellinen teille”. Nämä uimahallin saunassa lausutut miehen sanat jäivät ajatuksiini pitkäksi ajaksi. Jokainen meistä ansaitsee kokemuksen ystävästä ja ystävyydestä, mutta valitettavasti sen toteutumisessa on vielä paljon haasteita.

Lopuksi tämä Vladimir Vysotskin tunnetuimpiin kuuluva laulu Juha Vainion suomentamana.
Niin, mistä tunnen ystäväni?

Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Anna meren se selvittää
Kuka viereesi jää
Ja jos silloin kun myrsky soi
Vain sun kumppanis vaikeroi
Vene lähimpään rantaan vie
Jääköön pois mikä lie

Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Anna tunturin selvittää
Kuka viereesi jää
Kun on kaukana kaikki muu
Ja kun päättyvät pitkospuut
Kuka rinnallas ruikuttaa
Takaisin mennä saa

Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Ajat ankeimmat selvittää
Kuka viereesi jää
Kun on sinulla vaikeaa
Ja kun tarvitset auttajaa
Silloin ystävyys punnitaan
Menee muut menojaan
Siitä tunnet sä ystävän
Kun on vierelläs vielä hän
Turhat tuttavat luotas ois
Hävinneet pian pois

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on