Olosuhde vai oma valinta

Tänä päivänä kohtasin kaksi erilaista ihmistä, jotka jäivät ajatuksiini.
Kävimme päivälenkillä paikallisessa kaupassa täydentämässä lounaspöytäämme. Siinä kassalla seisoessani edellä oleva henkilö halusi ostaa itselleen tupakka-askin, mutta epäili jo ennen ostoa kassalle, että onkohan tilillä rahaa siihen.
Eihän tilillä ollut tuota reilua seitsemää euroa ja tupakka-aski jäi kauppaan.
Ensimmäinen ajatukseni oli, että tällä kertaa voitti terveys, sillä kaikkihan tietävät tupakoinnin vaarat, mutta heti perään jäin pohtimaan, mikä saa ihmisen laittamaan viimeiset rahansa tupakkaan. Nikotiinihimon on täytynyt ohjata valintaa todella tehokkaasti.
Toimisitko sinä samalla tavalla, jos epäilet tilisi saldoa? Kysyt kaikkien kuullen tilisi tilannetta kassalta. En usko, että kovin moni toimisi näin. Ehkä elämäntilanne oli tällä henkilöllä päässyt etenemään siihen vaiheeseen, että raha tilillä on kovin sattumanvaraista eikä sitä osattu enää salata.

Onko kyseessä ihmisen oma valinta vai olosuhteet, kun olemme tässä kassatilanteessa?
En tuntenut kassalla näkemääni henkilöä enkä voi tietää hänen taustaansa. Luulen kuitenkin hänellä olevan huoli tilitilanteestaan. Sama tilanne on liian monella suomalaisella, joista olemme saattaneet kuulla. En voi muuta, kuin toivoa kassalla tapaamalleni ihmiselle hyviä valintoja elämäänsä.
Joskus ihminen jää olosuhteidensa vangiksi, mutta niistä on mahdollista päästä myös pois omien valintojen kautta. Tähän kannustan jokaista, joka kokee jääneensä ”olosuhteiden alle”.

Toinen tapaaminen tapahtui kotonamme.
Korona-sana ollaan kuultu kyllästymiseen saakka jokaisena päivänä jo pitkään. Tänään sana sai konkreettisen kohteen. Tapasimme ihmisen, joka oli viisi viikkoa sairaalassa hoidossa koronan vuoksi, osan aikaa nukutettuna hengityskoneessa. Viiden viikon paikallaan makaaminen vie ihmiseltä voimat ja kuntoutuminen vie paljon aikaa. Korona on vakava sairaus puhumattakaan sen mahdollisista jälkitaudeista.

Johtuiko kyseessä olevan ihmisen tilanne olosuhteesta vai oliko se oma valinta?
Tässä kohden minun on pakko ajatella, että kyseessä on ollut oma valinta. Koronatartunta oli saatu perheen ulkopuolelta, mutta tartunnan saanut henkilö ei ollut ottanut tarjottua rokotusta, joka olisi voinut estää taudin vakavamman tilan.
Kun meille tulee ikää tarpeeksi, olemme vastuussa omista valinnoistamme niin itselle kuin usein toisillekin. En voi kuin toivoa tälle henkilölle jatkossa viisaita valintoja oman terveyden eteen.

Kaksi erilaista kohtaamista, joissa toisessa näkyi oma valinta, toisessa joko olosuhde tai oma valinta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on