Onko työlläni merkitystä


”Haluaisin uskotella itselleni, että työlläni on ollut merkitystä” luen repliikin isänpäivänä saamasta kirjasta.
Kuinka paljon merkitystä olikaan sotiemme aikaisilla nuorilla miehillä ja naisilla, että saamme viettää itsenäisyyspäivää vapaassa maassa. Rintamien lisäksi siviilissäkin tehtiin monia työtehtäviä, joilla oli merkitystä maamme turvallisuudelle. Edesmennyt äitinikin valvoi 20-vuotiaana taivasta iltayön pimeydessä Lappeenrannan Tykissä ilmavalvonta tarkkailussa. Ajattelen kiitollisuudella kaikkia heitä, jotka aikanaan varmistivat itsenäisyytemme ja mahdollisuuden nykyiseen hyvinvointiin.

Sodan jälkeen Suomi nousi ja maksoi sotakorvauksensa monien erilaista työtä tekevien ammattilaisten ansiosta. Silloin työn laatua ei ollut varaa karsastaa, toisin kuin nykypäivänä. Media ei nostanut esiin ”jukkiskokkeja”, joksi moni nuori haluaisi, vaan työtä tehtiin ruoan saannin ja elämisen turvaamiseksi. Kaikilla sodan jälkeisen maan rakentamiseen osallistuneilla työntekijöillä on ollut suuri merkitys myös tämän päivän hyvinvointiin.

Elämme pandemia-aikaa, jossa hoitoalan ammattilaisten työ on noussut merkittäväksi. Kuinka paljon sairaaloissa on nyt joustettu työajoissa, tehty tuplavuoroja ja kaikesta paineesta huolimatta hoidettu työt lujalla ammattitaidolla. Valtakunnan antama kiitollisuus hyvin tehdystä työstä saisi olla paljon enemmän.
Kouluissa on taiteiltu etä- ja lähikoulun sekä monimuotoisten hybridimallien keskellä. Teamsin välityksellä on pidetty samaan aikaan sekä lähi- että etätunteja. Opetushenkilöstö taipunut muuttuviin koronaohjeisiin ja koettanut jo kaksi vuotta taata kaikille samat oppisisällöt, jotta jokainen oppilas ja opiskelija ympäri Suomea olisi samalla viivalla hakiessa jatko-opiskeluihin tai ammattiin.
Niin hoitohenkilökunnan- kuin opetushenkilöstön työllä, kuten kaikella muullakin Suomessa tehtävällä työllä on ollut merkitystä, että nykyinen hyvinvointi voisi jatkua edelleen ja nuorten tulevaisuuskin olisi mahdollisimman turvattu.

Suurella osalla suomalaisista menee hyvin ja hyvän keskellä saatamme unohtaa apua tarvitsevat lähimmäisemme. Useat ihmiset ovat kuitenkin vapaaehtoisina sekä ammattilaisina auttamassa heitä, joita hyvinvointi ei kohtaa. Monet hyväntekeväisyys- ja kehitysyhteistyöjärjestöt, kuten Pelastakaa Lapset, Plan, Punainen Risti, Fida ja World Vision tekevät työtä heidän hyväksi, jotka tarvitsevat tukea ja apua. Ihmisten työllä noissa järjestöissä on merkitystä, sillä hyvinvoinnin on mahdollista lisääntyä laajemmallekin.

Kuinka merkittävää työtä tekevätkään kaikki äidit ja isät. Heillä on ääretön vastuu lapsistaan ja heidän turvallisesta kasvusta lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen. Voi kuinka voisi kannustaa ja vahvistaa äitejä ja isiä ottamaan paikkansa vanhemmuudessa ja antamaan lapsilleen rakastavan, kannustavan ja tukevan aikuisen mallin. Virheiltä vanhempana ei voi välttyä, sillä niitä tulee ihan varmasti, mutta virheistä oppii tekemään asiat toisin ja perheessä saa aina pyytää anteeksi perheenjäseniltä. Perheiden hyvinvoinnilla on suuri merkitys myös maamme hyvinvointiin.

Kun ajattelen itsenäisyyspäivänä sotiemme kaatuneita tai Suomeamme sodan jälkeen rakentaneita edesmenneitä, haluaisin heidän olevan paikalla näkemässä, miten paljon merkitystä heidän työllään onkaan ollut tämän hetken Suomelle.

Kuka oletkin, sinun tekemiselläsi on merkitystä juuri siinä tehtävässä tai elämäntilanteessa, jossa olet. Luo ympärillesi hyvää ja hyvinvointi laajenee lähipiiriisi ja siitä eteenpäin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on