Hyvinvointia kustannustavoitteissa
(kirjoitukseni Suur-Jyväskylän lehdessä 5.1.2022)

Ymmärrän monen ihmisen olevan hämillään sote-uudistuksesta, koska siihen liittyy paljon ristiriitaisiakin tekijöitä. Tavoitteenahan uudistuksella on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut, ja parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Samalla pitää kuitenkin hillitä kustannusten kasvua ja päättää kuinka laaja palveluverkosto tai pelastustoimen taso kunnissa on. Etlan sivulta löytyykin otsikko, joka kuvaa em. tilannetta: ”Palvelujen parantamistavoite on ristiriidassa kustannustavoitteen kanssa”. Siksi onkin etsittävä kustannustehokkaita hyvinvointia edistäviä vaihtoehtoja.

On pakko ottaa tähän vielä yksi sote-uudistuksen tavoite; vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin. Ihmettelen, miksi valtio siirtää hyvinvointialueille vastuun syntyvyyden laskun hoidosta, kun hallituksella ja eduskunnalla olisi ollut mahdollista tehdä enemmän viisaita lapsiperheitä tukevia päätöksiä syntyvyyden lisäämiseksi.
Me kaikki ikäännymme ja toivomme saavamme hyvää huolenpitoa, mutta en halua kokea itseäni ikääntyneenä vain haasteena.

Kireän budjetin sote-uudistuksessa nostan esille uudistuksen, joka tukee selkeästi hyvinvointia ja voi säästää ennaltaehkäisevästi yhteiskunnan varoja merkittäviä määriä.
Kouluissa on aloitettu nuorten hyvinvointia tukevia hankkeita, joissa kouluissa toimii muiden oppilashuollon työntekijöiden ohella nuorisotyöntekijöitä. Nuorisotutkimusseura kuvaa hyvin tilannetta sivullaan. ”Nuorisotyö nähdään entistä vahvemmin toimijana, jolla on koulussa toimiessaan mahdollisuus tukea nuorten hyvinvointia niin yksilöiden kuin ryhmien tasolla. Nuorisotyön oikeus toimia koulussa ja sen potentiaali on tunnustettu myös valtiovallan taholta”.
Mielestäni koulunuorisotyön tulee laajentua hyvinvointialueella yhä useammalle koululle, sillä toiminta tukee erinomaisesti sote-uudistuksen periaatetta ”Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyössä painopiste on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, mikä vähentää tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin”. Koulunuorisotyö on myös hyvä esimerkki kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspinnasta oppilashuollossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Menestys, mitä ihmettä se on